Direnç egzersizleri ağırlığa karşı efor sarf edilen ve ağırlık kaldırılan egzersizlerin bütünüdür. Yani direnç egzersizleri için ağırlık antrenmanlarının tümü denilebilir.
Direnç egzersizleri ağırlıklarla, vücut ağırlığıyla veya çeşitli spor malzemeleri ile yapılabilir. Hareket çeşitliliğinin sınırı bulunmamaktadır. Kendi içinde sabit ve değişken olarak ikiye bölünmektedir. Sabit ağırlıklara dambıllar örnek verilebilir.
Değişken direnç egzersizlerine ise direnç lastikleri örnek verilebilir. Bu tarz egzersizler izoterik yani eklem odaklıdır, izometrik egzersizler ise adelenin hareket etmesi sonucunda oluşur. Direnç egzersizleri kas gelişimi, yağ yakımı ve kas formu odaklıdır. Direnç egzersizlerinde antrenman çeşitliliği sınırsızdır. Kendi içerisinde bir branş olan bu egzersizler farklı spor türlerini desteklemek için de kullanılabilmektedir
Her şeyden önce direnç egzersizleri yavaş bir şekilde yapılmalıdır. Bu sayede kas lifi kullanılır ve incinme riski azalır.
Direnç egzersizleri serisi ağırlık alternatifleri ile çeşitlendirilmelidir.
Direnç egzersizlerinde tekrar sayıları oldukça önemlidir. Bir sette 25 kez tekrar yapabilirken sırf antrenman programında 12 yazdığı için 12 kez kaldırılmamalıdır. Eğer bir uzmanla çalışılıyorsa bu durum uzmana belirtilerek antrenman programı tekrardan düzenlenmelidir.
Direnç egzersizlerinde hareketin orijinal formu bozulmamalıdır.
Çalışılan bölgede kas ve eklem sakatlıklarına sebebiyet vermemek için 48 saat dinlenilmelidir.
Direnç/ kuvvet/ dayanıklılık egzersizleri kasların güçlenmesini destekler. Kasların güçlenmesi günlük aktivitelerin daha rahat yapılması anlamına da gelir. Bu sayede eklem ve kemik sağlığı korunur. Bu durum tüm yaşlar için geçerlidir. Kuvvet egzersizleri aynı zamanda kemik yoğunluğunu da artırmaktadır. Kemik yoğunluğunun artması osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur. Direnç egzersizleri evde veya spor salonunda serbest ağırlıklar ve ağırlık makineleri eşliğinde veya güç bantları ile yapılabilir. Bu egzersiz türünde hareket sınırlılığı bulunmamaktadır. Direnç egzersizleri dolaylı olarak da kemik sağlığını desteklemektedir. Direnç egzersizleri ile kas kütlesinin artması eklem ve kemiklere binen baskıyı azaltmaktadır. Bunun dışında direnç egzersizleri; kemik kütlesini artırır, kemik kaybını azaltır, kemikleri güçlendirir, denge yeteneğini güçlendirir, vücut duruşunu düzeltir, kemik ve eklem ağrılarını azaltır.